ŠEST CHUTÍ

ajurveda-jidlo-web-1

Podle Ajurvédy se všechno ve vesmíru skládá z pěti základních prvků - éter, vzduch, oheň, voda a země - a každá chuť se skládá z kombinace dvou těchto prvků, stejně tak, jako naše dóši a tím tedy harmonie našich dóš závisí především na chutích, které jíme.

 

Zlata ulita - odstavce INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP

Když pochopíme účinky chutí na mysl a tělo a jejich souvislost s rovnováhu jednotlivých dóš, zjistíme, že jídlo a byliny musí být podávány specificky pro každou osobnost a tím pak mohou pomáhat při prevenci a léčbě nerovnováhy či nemoci.

Zlata ulita - odstavce CHUŤ A EMOCE

Rasa je sanskrtskéo slovo, které má dva významy, znamená "chuť" nebo "emoce". Z toho vyplývá, že chuť a emoce jsou spolu velmi úzce spjaty. Každá emoce má sklon v těle vyvolávat odpovídající chuť a stejně tak konzumace jídel či bylin vyvolává odpovídající emoci.

Zlata ulita - odstavce CHUŤ JE NUTNÉ SI NÁLEŽITĚ VYCHUTNAT

Při vnímání chuti jídla v ústech je vyslán signál do mozku, který rozpozná typ konzumované látky a určí typ enzymů potřebných ke správnému trávení. V době, kdy potrava dojde do střev, by již měly být trávicí orgány připraveny, proto je velmi důležité si jídlo správně vychutnat.

 

SLADKÁ CHUŤ

VODA + ZEMĚ / ZVYŠUJE KAPHU -  SNIŽUJE VÁTU A PITTU

Sladká chuť se skládá především z prvků země a vody a neboť její vlastnosti jsou chladné, těžké a mazlavé, snižuje trávicí oheň Agni. Většina lidí ma sladkou chuť ráda, protože je uklidňuje a uspokojuje.

PŘÍNOS SLADKÝCH JÍDEL

  • PŘIROZENĚ SLADKÁ JÍDLA (NIKOLIV RAFINOVANÝ CUKR) MAJÍ VÝŽIVNOU HODNOTU A ZKLIDŇUJÍ MYSL I TĚLO
  • ZAHÁNĚJÍ HLAD A ŽÍZEŇ A VEDOU K POCITU SYTOSTI
  • PODPORUJÍ RŮST, SÍLU A VÝVOJ VŠECH TKÁNÍ
  • ZVYŠUJÍ VÁHU TĚLA A OBSAH VODY, TUDÍŽ ZVYŠUJÍ KAPHU
  • POSILUJÍ ENERGII A VITALITU
  • ZVLHČUJÍ POKOŽKU A VLASY
  • VYŽIVUJÍ SMYSLOVÉ ORGÁNY
  • DÁVAJÍ NÁM POCIT ŠTĚSTÍ

 

NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ

  • LETARGIE, NADVÁHA, OBEZITA
  • SAMOLIBOST, NACHLAZENÍ
  • ZÁNĚTY, ZÁCPA
  • SLADKÁ CHUŤ SNIŽUJE TRÁVICÍ OHEŇ AGNI
  • MŮŽE ZPŮSOBOVAT NÁCHYLNOST K UCPÁVÁNÍ LYMFATICKÝCH CEST, CUKROVCE, OBEZITĚ

 

SLADKÉ POTRAVINY

  • VĚTŠINA KOŘENOVÉ ZELENINY - ŘEPA, BRAMBORY, MRKEV
  • DÝNĚ, OŘECHY A SEMENA
  • ROZDRCENÉ VLAŠSKÉ OŘECHY
  • FÍKY, DATLE, MERUŇKY, HRUŠKY, ŠVESTKY
  • OLEJE, OBILOVINY
  • MASO, RYBY, VEJCE, MLÉKO (KROMĚ SÓJOVÉHO)
  • SLADILA - CUKR, JAVOROVÝ SIRUP, MED

 

SLADKÉ BYLINY A KOŘENÍ

  • FENYKL, MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK, MÁTA, AŠVAGANDA, KARDAMON, BAZALKA, SKOŘICE

KYSELÁ CHUŤ

ZEMĚ + OHEŇ / ZVYŠUJE KAPHU A PITTU -  SNIŽUJE VÁTU

Kyselá chuť je složena ze země a ohně a její vlastnosti jsou horké, těžké a mazlavé. Kyselá jídla mají osvěžující účinek, stimulují mysl, napomáhají vylučování odpadních produktů a zvětšují tvorbu slin a dalších trávicích šťáv.

PŘÍNOS KYSELÝCH JÍDEL

  • POSÍLEJÍ SE NA TVORBĚ VŠECH TKÁNÍ (KROMĚ REPRODUKČNÍ)
  • ZVYŠUJÍ CHUŤ K JÍDLU, PODPORUJÍ TRÁVENÍ A VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN
  • ZVYŠUJÍ ENERGII A VITALITU, POSILUJÍ SRDCE
  • UPEVŇUJÍ A UZEMŇUJÍ VÁTU
  • MAJÍ OTEPLUJÍCÍ A ZVLHČUJÍCÍ EFEKT

 

NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ

  • PŘEHŘÁTÍ TRÁVICÍHO TRAKTU,NEDOSTATEČNÉ TRÁVENÍ
  • PÁLENÍ ŽÁHY, PŘEKYSELENÍ
  • ZVYŠUJÍ SKLON KE KOŽNÍM PROBLÉMŮM  - AKNÉ, KOPŘIVKA, EXÉM, LUPENKA
  • ZPŮSOBUJÍ PŘECITLIVĚLOST ZUBŮ
  • PŘEHNANÁ KONZUMACE VEDE K ZÁVISLOSTI

 

KYSELÉ POTRAVINY

  • KVAŠENÉ POTRAVINY - OCET, VÍNO, SÝR, JOGURT, NAKLÁDANÁ ZELENINA
  • SOJOVÁ OMÁČKA, ČATNÍ, ŠPENÁT
  • KYSELÉ OVOCE - CITRUSY, KYSELÁ JABLKA
  • JAHODY, ZELENÉ HROZNY, SLÍVY, MALINY, BORŮVKY A OSTRUŽINY

 


SLANÁ CHUŤ

OHEŇ + VODA /  ZVYŠUJE KAPHU A PITTU -  SNIŽUJE VÁTU

Slaná chuť je složena z vody a ohně a její vlastnost jsou těžké, horké a mazlavé. Sůl zvýrazňuje všechny ostatní chutě v potravě a tak zvyšuje naši chuť k jídlu. Proto se přidává do oříšků, chipsů a ve fast foodech. Sůl se vyskytuje jak okamenná nebo mořská.

PŘÍNOS SLANÝCH JÍDEL

  • PODPORUJE CHUŤ K JÍDLU, TRÁVENÍ A VSTŘEBÁVÁNÍ, ALE JEN V MALÉM MNOŽSTVÍ
  • NAPOMÁHÁ VYLUČOVÁNI ODPADŮ Z TĚLA
  • ZADRŽUJE TEKUTINY V TĚLE, ČOMŽ MŮŽE ROZPOUŠTĚT SLINY A HLEN A UVOLŇOVAT HUSTÉ LÁTKY ZANÁŠEJÍCÍ TĚLO
  • ZKLIDŇUJE A UZEMŇUJE, REDUKUJE TENDENCE K ÚZKOSTI A KŘEČÍM
  • VYROVNÁVÁ VÁTU
  • SLANÁ CHUŤ JE SPOJOVÁNA S ELÁNEM DO ŽIVOTA, PROBOUZEJÍCÍ VŠECHNY OSTATNÍ CHUTĚ

 

NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ

  • ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE - VYSOKÝ KREVNÍ TLAK
  • ZVÝŠENÍ PITTY - PŘEKYSELENÍ, ZÁNĚTY, VYRÁŽKY
  • VYČERPÁNÍ A SVALOVÁ SLABOST
  • PŘEDČASNÉ STÁRNUTÍ, VRÁSKY, ŠEDIVĚNÍ
  • HODNĚ SLANÉHO VEDE K POŽITKÁŘSTVÍ, COŽ ROZPTYLUJE MYSL A OSLABUJE JI
  • MNOHO SOLI ZVYŠUJE SAMOLIBOST, ZVYŠUJE HNĚV

 

SLANÁ JÍDLA

  • SŮL, MOŘSKÉ ŘASY, CELER, UZENÉ MASO A RYBY
  • DROŽĎOVÝ EXTRAKT, ANČOVIČKY, OLIVY, SLANÉ OŘÍŠKY, KREKRY
  • SÝRY, NAKLÁDANÁ ZELENINA, JÍDLA VE FAST FOOD A KONZERVOVANÁ JÍDLA

 

SLANÉ BYLINY A KOŘENÍ

  • HNĚDÉ MOŘSKÉ ŘASY, SEMINKA CELERU, KOPRU, KMINU A KORIANDRU

OSTRÁ CHUŤ

VZDUCH + OHEŇ / SNIŽUJE KAPHU - ZVYŠUJE VÁTU A PITTU

Ostrá chuť se skládá zejména z ohně a vzduchu a její vlastnosti jsou horké, světlé a suché. Pálivá jídla a byliny podporují tvorbu trávicích šťáv, zlepšují chuť k jídlu, trávení a vstřebávání živin.

PŘÍNOS OSTRÝCH JÍDEL

  • PODPORUJE CHUŤ K JÍDLU, TRÁVENÍ A VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN
  • POSILUJE POHYBLIVOST, VYPLAVUJE Z TĚLA TOXINY
  • SNIŽUJÍ SEKRECI (HLEN, MLÉKO, TUK, SPERMA)
  • POMÁHAJÍ NIČIT BAKTERIE S PARAZITY
  • ZAHŘÍVACÍ ÚČINEK ZPŮSOBUJE SLZENÍ, SMRKÁNÍ, ZRYCHLUJE KREVNÍ OBĚH A ZESILUJE POCENÍ
  • POMÁHAJÍ SNIŽOVAT OBEZITU
  • STIMULUJÍ MYSL A SMYSLY

NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ

  • DRÁŽDIVÝ ÚČINEK NA TKÁNĚ A ORGÁNY
  • PÁLENÍ ŽÁHY, PRŮJMY, SUCHOST KŮŽE
  • U VÁTY MŮŽE ZVĚTŠIT SKLON K NEPOKOJI, ÚZKOSTI A NESPAVOSTI
  • SNÍŽENÁ PLODNOST
  • MOHO UPŘEHŘÁT TĚLO I MYSL (ZVLÁŠTĚ U PITTY)

 

OSTRÁ JÍDLA

  • ALKOHOL
  • SYROVÁ CIBULE A PÓREK
  • HOŘČICE, KŘEN
  • ŘEDKVIČKY, ŘEŘICHA, RUKOLA
  • KÁVA

 

OSTRÉ BYLINY A KOŘENÍ

  • ČESNEK, ZÁZVOR, BAZALKA
  • PEPŘ, KMÍN, KURKUMA
  • SKOŘICE, HŘEBÍČEK, MÁTA
  • ŠAFRÁN, FENYKL, MUŠKÁTOVÝ OŘECH

 


HOŘKÁ CHUŤ

ÉTER + VZDUCH / SNIŽUJE KAPHU A PITTU - ZVYŠUJE VÁTU

Hořká chuť je složena především ze vzduchu a éteru. Její vlastnosti jsou chladné, llehké a suché. HOřká jídla a byliny potlačují záněty a pomáhají při léčbě horeček a kožních poruch.

PŘÍNOS HOŘKÝCH JÍDEL

  • POTLAČUJÍ ZÁNĚTY, POMÁHAJÍ PŘI LÉČBĚ HOREČEK A KOŽNÍCH CHORB
  • ODBOURÁVAJÍ TUK, SNIŽUJÍ POCENÍ A TVORBU HLENU
  • PŘISPÍVAJÍ K UDRŽENÍ PEVNÉ KŮŽE, SNIŽUJÍ VÁTU
  • ODSTRAŇUJÍ NADBYTEČNOU VODU A DALŠÍ LÁTKY Z TĚLA

 

NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ

  • OSLABUJE VNITŘNÍ OHEŇ AGNI
  • VYČERPÁVÁ TĚLO I MYSL, ZESILUJE VÁTU

 

HOŘKÁ JÍDLA

  • KÁVA A ČAJ
  • ŠŤÁVA Z ALOE VERA
  • HEŘMÁNKOVÝ ČAJ
  • HOŘKÁ ČOKOLÁDA
  • SALÁT, ČERVENÝ SALÁT RADICCHIO
  • ČEKANKA, LIST PAMPELIŠKY

 

HOŘKÉ BYLINY A KOŘENI

  • KORIANDR, LOPUCH, PÍSKAVICE

 


TRPKÁ CHUŤ

ZEMĚ + VZDUCH / ZVYŠUJE VÁTU - SNIŽUJE KAPHU A PITTU

Trpká chuť je složena přdevším ze vzduchu a země a její vlastnosti josu chladné, lehké a suché. Trpká jídla snižují tvorbu slin a dalších sekretů a způsobují pocit suchosti s staženosti v ústech. Jejich vlastnosti pomáhají zastavovat krvácení a podporují hojení ran. Redukují nadbytečné množství vody v těle a proto jsou doporučovány na zmírnění hladiny Kaphy.

PŘÍNOS TRPKÝCH JÍDEL

  • LÉČÍ GASTRITIDU, VŘEDY, ZÁNĚTA, PRŮJEM
  • REDUKUJÍ NADMĚRNÉ MNOŽSTVÍ VODY V TĚLE
  • ZMÍRŇUJÍ HLADINU KHAPY
  • ZASTAVUJÍ KRVÁCENÍ, POMÁHAJÍ PŘIO HOJENÍ RAN
  • SNIŽUJÍ NADMĚRNÉ POCENÍ A SLINĚNÍ

 

NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ

  • U VÁTY ZVYŠUJE NEJISTOTU, ÚZKOST A STRACH
  • BRZDÍ TVORBU STOLICE, MOČI A POTU - MŮŽE ZADRŽOVAT TOXINY V TĚLE

 

TRPKÁ JÍDLA

  • SUCHÉ ČERVENÉ VÍNO
  • NEZRALÉ BANÁNY
  • FAZOLE A LUŠTĚNINY
  • MED
  • JABLKA A HRUŠKY
  • ZELÍ, BROKOLICE, KVĚTÁK
  • RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA
  • TRNKY, GRANÁTOVÁ JABLKA, BRUSINKY
  • KLÍČKY VOHTĚŠKY, ZELENÉ FAZOLE, HRÁŠEK
  • BRAMBORY, POHANKA, ARTYČOKY