Podle Ajurvédy se všechno ve vesmíru skládá z pěti základních prvků - éter, vzduch, oheň, voda a země - a každá chuť se skládá z kombinace dvou těchto prvků, stejně tak, jako naše dóši a tím tedy harmonie našich dóš závisí především na chutích, které jíme.
INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP
Když pochopíme účinky chutí na mysl a tělo a jejich souvislost s rovnováhu jednotlivých dóš, zjistíme, že jídlo a byliny musí být podávány specificky pro každou osobnost a tím pak mohou pomáhat při prevenci a léčbě nerovnováhy či nemoci.
CHUŤ A EMOCE
Rasa je sanskrtskéo slovo, které má dva významy, znamená "chuť" nebo "emoce". Z toho vyplývá, že chuť a emoce jsou spolu velmi úzce spjaty. Každá emoce má sklon v těle vyvolávat odpovídající chuť a stejně tak konzumace jídel či bylin vyvolává odpovídající emoci.
CHUŤ JE NUTNÉ SI NÁLEŽITĚ VYCHUTNAT
Při vnímání chuti jídla v ústech je vyslán signál do mozku, který rozpozná typ konzumované látky a určí typ enzymů potřebných ke správnému trávení. V době, kdy potrava dojde do střev, by již měly být trávicí orgány připraveny, proto je velmi důležité si jídlo správně vychutnat.
SLADKÁ CHUŤ
VODA + ZEMĚ / ZVYŠUJE KAPHU - SNIŽUJE VÁTU A PITTU
Sladká chuť se skládá především z prvků země a vody a neboť její vlastnosti jsou chladné, těžké a mazlavé, snižuje trávicí oheň Agni. Většina lidí ma sladkou chuť ráda, protože je uklidňuje a uspokojuje.
PŘÍNOS SLADKÝCH JÍDEL
- PŘIROZENĚ SLADKÁ JÍDLA (NIKOLIV RAFINOVANÝ CUKR) MAJÍ VÝŽIVNOU HODNOTU A ZKLIDŇUJÍ MYSL I TĚLO
- ZAHÁNĚJÍ HLAD A ŽÍZEŇ A VEDOU K POCITU SYTOSTI
- PODPORUJÍ RŮST, SÍLU A VÝVOJ VŠECH TKÁNÍ
- ZVYŠUJÍ VÁHU TĚLA A OBSAH VODY, TUDÍŽ ZVYŠUJÍ KAPHU
- POSILUJÍ ENERGII A VITALITU
- ZVLHČUJÍ POKOŽKU A VLASY
- VYŽIVUJÍ SMYSLOVÉ ORGÁNY
- DÁVAJÍ NÁM POCIT ŠTĚSTÍ
NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ
- LETARGIE, NADVÁHA, OBEZITA
- SAMOLIBOST, NACHLAZENÍ
- ZÁNĚTY, ZÁCPA
- SLADKÁ CHUŤ SNIŽUJE TRÁVICÍ OHEŇ AGNI
- MŮŽE ZPŮSOBOVAT NÁCHYLNOST K UCPÁVÁNÍ LYMFATICKÝCH CEST, CUKROVCE, OBEZITĚ
SLADKÉ POTRAVINY
- VĚTŠINA KOŘENOVÉ ZELENINY - ŘEPA, BRAMBORY, MRKEV
- DÝNĚ, OŘECHY A SEMENA
- ROZDRCENÉ VLAŠSKÉ OŘECHY
- FÍKY, DATLE, MERUŇKY, HRUŠKY, ŠVESTKY
- OLEJE, OBILOVINY
- MASO, RYBY, VEJCE, MLÉKO (KROMĚ SÓJOVÉHO)
- SLADILA - CUKR, JAVOROVÝ SIRUP, MED
SLADKÉ BYLINY A KOŘENÍ
- FENYKL, MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK, MÁTA, AŠVAGANDA, KARDAMON, BAZALKA, SKOŘICE
KYSELÁ CHUŤ
ZEMĚ + OHEŇ / ZVYŠUJE KAPHU A PITTU - SNIŽUJE VÁTU
Kyselá chuť je složena ze země a ohně a její vlastnosti jsou horké, těžké a mazlavé. Kyselá jídla mají osvěžující účinek, stimulují mysl, napomáhají vylučování odpadních produktů a zvětšují tvorbu slin a dalších trávicích šťáv.
PŘÍNOS KYSELÝCH JÍDEL
- POSÍLEJÍ SE NA TVORBĚ VŠECH TKÁNÍ (KROMĚ REPRODUKČNÍ)
- ZVYŠUJÍ CHUŤ K JÍDLU, PODPORUJÍ TRÁVENÍ A VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN
- ZVYŠUJÍ ENERGII A VITALITU, POSILUJÍ SRDCE
- UPEVŇUJÍ A UZEMŇUJÍ VÁTU
- MAJÍ OTEPLUJÍCÍ A ZVLHČUJÍCÍ EFEKT
NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ
- PŘEHŘÁTÍ TRÁVICÍHO TRAKTU,NEDOSTATEČNÉ TRÁVENÍ
- PÁLENÍ ŽÁHY, PŘEKYSELENÍ
- ZVYŠUJÍ SKLON KE KOŽNÍM PROBLÉMŮM - AKNÉ, KOPŘIVKA, EXÉM, LUPENKA
- ZPŮSOBUJÍ PŘECITLIVĚLOST ZUBŮ
- PŘEHNANÁ KONZUMACE VEDE K ZÁVISLOSTI
KYSELÉ POTRAVINY
- KVAŠENÉ POTRAVINY - OCET, VÍNO, SÝR, JOGURT, NAKLÁDANÁ ZELENINA
- SOJOVÁ OMÁČKA, ČATNÍ, ŠPENÁT
- KYSELÉ OVOCE - CITRUSY, KYSELÁ JABLKA
- JAHODY, ZELENÉ HROZNY, SLÍVY, MALINY, BORŮVKY A OSTRUŽINY
SLANÁ CHUŤ
OHEŇ + VODA / ZVYŠUJE KAPHU A PITTU - SNIŽUJE VÁTU
Slaná chuť je složena z vody a ohně a její vlastnost jsou těžké, horké a mazlavé. Sůl zvýrazňuje všechny ostatní chutě v potravě a tak zvyšuje naši chuť k jídlu. Proto se přidává do oříšků, chipsů a ve fast foodech. Sůl se vyskytuje jak okamenná nebo mořská.
PŘÍNOS SLANÝCH JÍDEL
- PODPORUJE CHUŤ K JÍDLU, TRÁVENÍ A VSTŘEBÁVÁNÍ, ALE JEN V MALÉM MNOŽSTVÍ
- NAPOMÁHÁ VYLUČOVÁNI ODPADŮ Z TĚLA
- ZADRŽUJE TEKUTINY V TĚLE, ČOMŽ MŮŽE ROZPOUŠTĚT SLINY A HLEN A UVOLŇOVAT HUSTÉ LÁTKY ZANÁŠEJÍCÍ TĚLO
- ZKLIDŇUJE A UZEMŇUJE, REDUKUJE TENDENCE K ÚZKOSTI A KŘEČÍM
- VYROVNÁVÁ VÁTU
- SLANÁ CHUŤ JE SPOJOVÁNA S ELÁNEM DO ŽIVOTA, PROBOUZEJÍCÍ VŠECHNY OSTATNÍ CHUTĚ
NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ
- ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE - VYSOKÝ KREVNÍ TLAK
- ZVÝŠENÍ PITTY - PŘEKYSELENÍ, ZÁNĚTY, VYRÁŽKY
- VYČERPÁNÍ A SVALOVÁ SLABOST
- PŘEDČASNÉ STÁRNUTÍ, VRÁSKY, ŠEDIVĚNÍ
- HODNĚ SLANÉHO VEDE K POŽITKÁŘSTVÍ, COŽ ROZPTYLUJE MYSL A OSLABUJE JI
- MNOHO SOLI ZVYŠUJE SAMOLIBOST, ZVYŠUJE HNĚV
SLANÁ JÍDLA
- SŮL, MOŘSKÉ ŘASY, CELER, UZENÉ MASO A RYBY
- DROŽĎOVÝ EXTRAKT, ANČOVIČKY, OLIVY, SLANÉ OŘÍŠKY, KREKRY
- SÝRY, NAKLÁDANÁ ZELENINA, JÍDLA VE FAST FOOD A KONZERVOVANÁ JÍDLA
SLANÉ BYLINY A KOŘENÍ
- HNĚDÉ MOŘSKÉ ŘASY, SEMINKA CELERU, KOPRU, KMINU A KORIANDRU
OSTRÁ CHUŤ
VZDUCH + OHEŇ / SNIŽUJE KAPHU - ZVYŠUJE VÁTU A PITTU
Ostrá chuť se skládá zejména z ohně a vzduchu a její vlastnosti jsou horké, světlé a suché. Pálivá jídla a byliny podporují tvorbu trávicích šťáv, zlepšují chuť k jídlu, trávení a vstřebávání živin.
PŘÍNOS OSTRÝCH JÍDEL
- PODPORUJE CHUŤ K JÍDLU, TRÁVENÍ A VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN
- POSILUJE POHYBLIVOST, VYPLAVUJE Z TĚLA TOXINY
- SNIŽUJÍ SEKRECI (HLEN, MLÉKO, TUK, SPERMA)
- POMÁHAJÍ NIČIT BAKTERIE S PARAZITY
- ZAHŘÍVACÍ ÚČINEK ZPŮSOBUJE SLZENÍ, SMRKÁNÍ, ZRYCHLUJE KREVNÍ OBĚH A ZESILUJE POCENÍ
- POMÁHAJÍ SNIŽOVAT OBEZITU
- STIMULUJÍ MYSL A SMYSLY
NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ
- DRÁŽDIVÝ ÚČINEK NA TKÁNĚ A ORGÁNY
- PÁLENÍ ŽÁHY, PRŮJMY, SUCHOST KŮŽE
- U VÁTY MŮŽE ZVĚTŠIT SKLON K NEPOKOJI, ÚZKOSTI A NESPAVOSTI
- SNÍŽENÁ PLODNOST
- MOHO UPŘEHŘÁT TĚLO I MYSL (ZVLÁŠTĚ U PITTY)
OSTRÁ JÍDLA
- ALKOHOL
- SYROVÁ CIBULE A PÓREK
- HOŘČICE, KŘEN
- ŘEDKVIČKY, ŘEŘICHA, RUKOLA
- KÁVA
OSTRÉ BYLINY A KOŘENÍ
- ČESNEK, ZÁZVOR, BAZALKA
- PEPŘ, KMÍN, KURKUMA
- SKOŘICE, HŘEBÍČEK, MÁTA
- ŠAFRÁN, FENYKL, MUŠKÁTOVÝ OŘECH
HOŘKÁ CHUŤ
ÉTER + VZDUCH / SNIŽUJE KAPHU A PITTU - ZVYŠUJE VÁTU
Hořká chuť je složena především ze vzduchu a éteru. Její vlastnosti jsou chladné, llehké a suché. HOřká jídla a byliny potlačují záněty a pomáhají při léčbě horeček a kožních poruch.
PŘÍNOS HOŘKÝCH JÍDEL
- POTLAČUJÍ ZÁNĚTY, POMÁHAJÍ PŘI LÉČBĚ HOREČEK A KOŽNÍCH CHORB
- ODBOURÁVAJÍ TUK, SNIŽUJÍ POCENÍ A TVORBU HLENU
- PŘISPÍVAJÍ K UDRŽENÍ PEVNÉ KŮŽE, SNIŽUJÍ VÁTU
- ODSTRAŇUJÍ NADBYTEČNOU VODU A DALŠÍ LÁTKY Z TĚLA
NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ
- OSLABUJE VNITŘNÍ OHEŇ AGNI
- VYČERPÁVÁ TĚLO I MYSL, ZESILUJE VÁTU
HOŘKÁ JÍDLA
- KÁVA A ČAJ
- ŠŤÁVA Z ALOE VERA
- HEŘMÁNKOVÝ ČAJ
- HOŘKÁ ČOKOLÁDA
- SALÁT, ČERVENÝ SALÁT RADICCHIO
- ČEKANKA, LIST PAMPELIŠKY
HOŘKÉ BYLINY A KOŘENI
- KORIANDR, LOPUCH, PÍSKAVICE
TRPKÁ CHUŤ
ZEMĚ + VZDUCH / ZVYŠUJE VÁTU - SNIŽUJE KAPHU A PITTU
Trpká chuť je složena přdevším ze vzduchu a země a její vlastnosti josu chladné, lehké a suché. Trpká jídla snižují tvorbu slin a dalších sekretů a způsobují pocit suchosti s staženosti v ústech. Jejich vlastnosti pomáhají zastavovat krvácení a podporují hojení ran. Redukují nadbytečné množství vody v těle a proto jsou doporučovány na zmírnění hladiny Kaphy.
PŘÍNOS TRPKÝCH JÍDEL
- LÉČÍ GASTRITIDU, VŘEDY, ZÁNĚTA, PRŮJEM
- REDUKUJÍ NADMĚRNÉ MNOŽSTVÍ VODY V TĚLE
- ZMÍRŇUJÍ HLADINU KHAPY
- ZASTAVUJÍ KRVÁCENÍ, POMÁHAJÍ PŘIO HOJENÍ RAN
- SNIŽUJÍ NADMĚRNÉ POCENÍ A SLINĚNÍ
NADMĚRNÉ UŽÍVÁNÍ
- U VÁTY ZVYŠUJE NEJISTOTU, ÚZKOST A STRACH
- BRZDÍ TVORBU STOLICE, MOČI A POTU - MŮŽE ZADRŽOVAT TOXINY V TĚLE
TRPKÁ JÍDLA
- SUCHÉ ČERVENÉ VÍNO
- NEZRALÉ BANÁNY
- FAZOLE A LUŠTĚNINY
- MED
- JABLKA A HRUŠKY
- ZELÍ, BROKOLICE, KVĚTÁK
- RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA
- TRNKY, GRANÁTOVÁ JABLKA, BRUSINKY
- KLÍČKY VOHTĚŠKY, ZELENÉ FAZOLE, HRÁŠEK
- BRAMBORY, POHANKA, ARTYČOKY