Správně zvolené jído je dle Ajurvédy lékem, neboť když je strava v nepořádku, žádný lék nepomůže a když je strava správná, žádný lék není potřeba.
STRAVOVÁNÍ PRO VYVÁŽENÍ VNITŘNÍHO OHNĚ AGNI
Toto je jedna z nejdůležitějších zásad v Ajurvédě - měli byste se stravova podle stavu Vašeho vnitřního ohně Agni. Pokud jsme pozorní k tomu, které potraviny nám nedělají dobře a po kterých se cítíme špatně, naše vnitřní moudrost nás povede a bude nám ukazovat tyto samoléčebné vhledy, kterm jídlům je dobré se vyhýbat a naopak. Aniž byste se starali o dóši, přemýšlejte, zda je Váš vnitřní oheň normální, rychlý, zpomalený nebo proměnlivý a podle toho se stravujte.
STRAVOVÁNÍ PODLE ROČNÍHO OBDOBÍ
Celé civilizace lidských bytostí, minulé i současné a všechny živočisné druhy vědí, jak jíst v souladu s ročním obdobím. Ajurvéda studovala tuto vrozenou inteligenci a vyjádřila ji v podobě principů, jimiž se můžeme řídit - zahřívací potraviny v zimě, ochlazující potraviny v létě a na podzim. V některých obdobích se dóši hromadí, v jiných se zesilují a jindy jsou naopak zmírňovány. Více se dočtete ZDE
STRAVOVÁNÍ PRO VYROVNÁNÍ NAŠICH DÓŠ
Stravování pro vyrovnání některé dóši není celoživotní strategií, neboť i když nám v testu vyšel nějaký náš konstituční typ, vzájemná rovnováha všech našich tří dóš se během roku stále přelévá podle množství působících vlivů v našem životě. Když jíme sezónní jidla, už tím kompenzujeme jednotlivé dóši.
Pamatujte si princip : podobné zvyšuje podobné - protiklady se vzájemně snižují. Toto jsou principy, které je potřeba uplatňovat při hledání vlastností jídla, které jíte. Právě tímto způsobem může obézní člověk zhubnout, hubený nabrat váhu, nestabilní se stane stabilním a stagnující se opět rozhýbe.
JEZTE JEN ČERSTVÉ POTRAVINY A JÍDLA
Staré potraviny mají zneklidňující působení na mysl, vyvolávají negativní vibrace, tíži, smutek a dokonce i deprese. Časem pak dochází k oslabování imunitního systému.
Průmyslově zpracované balené potraviny, mražené nebo konzervované jsou nejen staré, ale byly upraveny pomocí aditiv a zpracování, jež utlumují Váš vnitřní oheň Agni a vážně narušují dóši.
Čersté jídlo znamená jídlo práve uvařené z čerstvých potravin. Minimaluzujte zbytky a když Vám jídlo přece jen zbyde, snězte ho rychle, aby neleželo dlouho v ledničce.
NAKUPUJTE U FARMÁŘŮ
Příprava jídla začínájeho nákupem.Doporučujeme nakupovat nejlépe na farmářských trzích či v obchodech se zdravou výživou, kde přesně znáte původ potravin a víte, že kromě výživové hodnoty obsahují i pozitivní energii.
VĚDOMÁ PŘÍPRAVA JÍDLA
Ajurvéda doporučuje zbavit se zlozvyku při přípravě jídla spěchat. Když si uděláme čas na přípravu svého jídla z přírodních surovin dostupných na naší planetě, poskytnou našemu tělu tato jídla na této planetě na oplátku více času. Při přípravě jídla myslete na to, že Vaše myšlenky a emoce se v jídle také budou odrážet a proto připravujte jídlo vědomně se pozitivním záměrem.
VYTVOŘTE SI PŘÍJEMNÉ STOLOVÁNÍ
Ajurvéda již od počátku svého vzniku uznává důležitost konzumace jídla na krásném místě s používáním pěkného nádobí, neboť ajurvédští mudrci si plně uvědomovali, jakou roli hrají psychologické faktory v optimálním stravování. Ajudŕvéda doporučuje na phled přitažlivé nádobí, vonné koření, krásnouo výzdobu, květiny na stole a vkusnou úpravu jídla pro vyvolání nadšení a vzrušení a radosti při konzumování jídla.
DODRŽUJTE PRAVIDELNÉ ČASY JÍDLA
Obecně by měla být doba mezi konzumací jednotlivých jídel 3 - 6 hodin v závislotśti na naší úrovni trávícího ohně Agni tak, abychom konzumovali nové jídlo až v době, kdy je to předchozí zcela strávené. Pakliže začneme jíst jídlo v době, kdy jsme to předchozí ještě nestrávili, smícháme tak .....
Doodpučujeme snídat před 8 hodinou, obědvat mazi 12 - 13 hod a večeřet mezi 17 - 19 hod. Poslední jídlo bychom měi jíst minimálně 2-3 hodiny předtím, než jdeme spát. Konzumace jídla pozdě v noci, těsně před spaním, způsobuje plynatost, překyselení a neklidný spánek.
Zachování pevného časového rozvrhu pro naše každodenní jídlo posiluje náš trávící oheň Agni.
UDRŽUJTE BĚHEM JÍDLA PŘÍJEMNOU ATMOSFÉRU
Zajistěte, aby atmosféra při jídle byla přátelská. Jídelní stůl rozhodně není vhodným místem pro vyřizování křivd, řešení vzájemných problémů a vedení hádek. Opusťte svárlivý scět minimálně na 30 minut, co Vám trvá jídlo.
Pokud jíte sami, pak tuto příležitost zužitkujte co nejlépe a užívejte si při jídle vlastní příjemnou společnost. Vaše ticho při jídlemůže zahrnovat stav mysli, v němž praktikujete vděčnost.
POZORUJTE PŘI JÍDLE SVÉ EMOCE
Ajurvéda byla první vědou, terá pochopila spojení mezi našimi mentálnimi stavy a naším metabolismem. Když se necítíte dobře, máte zlost vztek nebo jiné negativní emoce, tak v tu chvíli nejezte a najezde se později, až se zklidníte.
Když se z rodinných večeří stane určitý druh mučení a jídlo je konzumováno ve vzteku nebo sebelítosti, je přirozené, že budeme spojovat naši zlost nebo zármutek s jídlem. Nakonec dopadneme tak, že budeme mít vůči jídlu averzi nebo se ho budeme obávat nebo naopak budeme vnímat jídlo jako náhradu za to, co si myslíme, že nám v životě schází a budeme jítst pro uklidnění či útěchu.
SPRÁVNÉ TEMPO JÍDLA - ANI MOC RYCHLE, ANI MOC POMALU
MOC RYCHLE
Když jíme ve spěchu, nejsme schopni si uvědomit, jestli ještě stále máme hlad nebo už jsme nasycení. Zároveň polykáme velké kusy jídla, takže náš vnitřní oheň Agni musí vynaložit velké úsilí na jeho zpracování a tím ho oslabujeme
MOC POMALU
Když jíme velmi pomalu, neposkytujeme našemu vnitřnímu ohni Agni dostatečnou stimulaci, klesá teplota jídla a horké jídlo může vystydnout, než ho dojíte a tato chladnost ještě více zatěžje náš trávicí oheň a naše jídlo tak nebude moci být náležite zpracované a vstřebané.
SPRÁVNÉ TEMPO
Když jíme správným tempem a náležitě žvýkáme jidlo, dostáváme se do kontaktu se svými potřebami a dokážeme sami poznat, kdy už mám dost. Buďte proto pozorní vůči svému tempu.
NEVYNECHÁVEJTE JÍDLA
Když vynecháme jídlo či držíme dietu, má to neblahé účinky pro náš vnitřní oheň, který postrádá palivo a tím uhasíná stejně jako oheň v krbu, když zapomente přiložit další polýnko. Když je náš vnitřní oheň Agni slabý, nedokáže strávit ani vodu nebo jednoduché polévky a vytváří v těle pak jen toxiny. Z tohoto důvodu se v Ajurvédě nikdy nedosahuje snižování hmotnosti prostředníctvím vynechání jídel. K úbytku hmotnosti dochází, když jíte lehce stravitelnou stravu, jíte pravidelně a pijete teplou vodu.
JEZTE POUZE, KDYŽ MÁTE HLAD
Hlad se dostaví vždy až tehdy, máme-li předchozí jídlo kompletně strávené. Je tedy nutné umět rozlišit hlad a chuť. Pokud totiž sníme další jídlo ve chvíli, kdy to předchozí ještě neprošlo trávicím systémem, vystavujeme se nebezpečí, že se nově požité jídlo smíchá s částečně natráveným, což vede k narušení Agni a všech tří dóš a tím se vytvoří toxiny.
Pokud nejsme ve spojení s vlastním vnímáním hladu a jíme pokaždé, když jdeme kolem něčeho dobrého nebo se cítíme emocionálně prázdní, bude se náš trávicí oheň Agni dál zhoršovat a v našem těle budou dál vznikat toxiny.
PŘEVEZMĚTE ODPOVĚDNOST ZA TO, CO JÍTE
Každý človek je zodpovědný za to, co jí a jak tím sám sebe podporuje a vyživuje. Je důležité pozorovat vlastní reakce na jídlo, které jíte a porozumět svému vztahu k jídlu. Jídlem nevyživujeme jen své tělo, ale také svoji mysl. Mysl musí být potěšena při pohledu na jídlo a je velmi důležité jíst s chutí.
NUTNOST RESPEKTOVAT NAŠE VNITŘNÍ NASTAVENÍ
Vždy, když jíte jídlo, o kterém víte, že je zdravé a prospěšné, ale z jakéhokoliv důvodu ho jíst nechcete a jíte ho s odporem, povede to nakonec ke tvorbě toxinů! Proto velmi přemýšlejte, než budete sami sebe do něčeho nutit či kohokoliv jiného - především vaše děti. Pocit, že musíte sníst jídlo, které vám připadá nechutné a nepatřičné, může napáchat více škody než užitku na vašem vniřním ohni Agni.
Dejte si proto práci s vymýšlením, jak vařit vaše zdravá jídla chutnější a lahodnější, aby je chtěla celá rodina jíst s chutí. Pamatujte, že čas jídla by nikdy neměl být výlečným polem a jídlo není pouhým souborem vitamínů, minerálů a bílkovin. Každé jídlo, které jíte, by mělo dobře vypadat, dobře chutnat a dobře vonět. Mělo by být podáváno estetickým způsobem a mělo by být konzumováno s pocitem, že jídlo samotné je posvátné.
VYHÝBEJTE SE MRAŽENÝM POTRAVINÁM
Mražené potraviny jsou pro většinu lidí velké dilema, neboť přinášejí do našich moderních životů velkou dávku pohodlí a navíc je v mražených potravinách měřitené množství vitamínů, bílkovin a minerálů. Z pohledu Ajurvédy jsou však mražené potraviny nejen staré, ale také studené a díky tomu silně zhoršují stav Váty. Navíc zamražením se úplně zničí Prána - životní síla, která je v potravinách naprosto nezbytná a tím se jídlo stává starým a pro lidský organismus velmi těžko stravitelným.
Snažte se stále víc upřednostňovat čerstvě vařená jídla a pomalu se přesouvejte od existence předurčované průmyslem bez možnosti volby do světa svého osobního rozhodování, které podpoří Vás zažívací oheň Agni.
OMEZTE SYROVÉ POTRAVINY
Ajurvéda doporučuje konzumovat jídlo v jeho nejčistší podobě, proto by se javila syrová strava jako dokonalá a smysluplná. Na strávení syrové potravy je však nutné mít velmi dobrý a silný trávicí oheň Agni. U některých lidí může konzumace syrové stravy přispívat k tvorbě toxinů, neboť syrová jídla ve skutečnosti zpomalují trávicí proces a časem vedou k tuhé stolici a zácpě. Jedním ze způsobů, jak zajistit promaštěnost v salátech je zařadit do nich potraviny, které jsou ze své podstaty olejnaté, jako je avokádo, ořechy či přidejte olivový olej formou zálivky.
Pokud si tedy dáte nějaké syrové jídlo, ujistěte se, že váš trávicí oheň Agni je dost silný, aby si s ním dokázal poradit. Pokud ne, doporučujeme vám tyto potravny vařit, péct, dusit, restovat či jinak tepelně upravit a nezapomeňte přidat vždy kvalitní přírodní tuk, jako je ghí nebo olivový olej.
PROJEVENÍ ÚCTY K JÍDLU
Bez ohledu na náboženská přesvědčení můžeme udělat z okamžiků, kdy jíme, postvátnou událost prostřednictvím vděčnosti a úcty, jimiž je prostoupíme.