Áma je souhrnný název ajurvédy pro všechny substance, které zatěžují organismus člověka, bez ohledu na jejich původ. Ámou nazýváme vše, co tělo úplně nestrávilo, přičemž nejde jen o nestrávené zbytky potravy, ale vše, co se nahromadí po cestě napříč metabolismem - především emoce a nezpracované zážitky. Áma má obdobné vlastnosti jako Kapha, je těžká, hustá, chladná a hlenovitá.
KDY A JAK SE ÁMA V NAŠEM TĚLE VYTVOŘÍ?
Nestrávená strava
Áma se vytvoří tehdy, když zažívací síla těla nezvládne strávit přijatou potravu výměnou látek. Zažívací trakt člověka obsahuje enzymy, chemické látky, které dokáží přijaté části potravy rozložit na velice malinké molekuly. Je-li vzájemná souhra enzymů ze slin, žaludečních šťáv, jater, slinivky a střev narušená, nemůže zažívací proces kompletně proběhnout. Namísto rozložení stravy na nejmenší částečky, které mohou být v různých tkáních těla použity na tvorbu buněk, zbudou větší molekuly. Ty musí tělo někde uskladnit, jelikož je nemůže použít. V nejhorším případě bude tělo uvnitř postupně zaneseno nedokonale zpracovanými látkami, které brání přísunu látek.
Negativní emoce, stres a nezpracované zážitky
Áma se tvoří nejen z nestrávené stravy i z nestrávených myšlenek a zážitků. Vychází zejména ze zadržovaných negativních emocí. Každý duševní vjem změní metabolismus, neboť i ten musí být stráven. Když si člověk dělá stále starosti nebo se rozčiluje, produkuje odpovídající molekuly, které zatěžují tělo.
Požití jedovatých látek
Áma se může vytvořit i z požitých jedovatých látek, jako jsou pesticidy, těžké kovy a jiné jedy, které vznikají v důsledku ničení životního prostředí či nešetrného zemědělství.
Zanesení tělesných kanálků - srotů
Ajurvéda klasifikuje množství různých srot, nebo-li tělesných kanálků, ve kterých probíhá výměna a transport látek. Největší z nich jsou duté orgány těla jako močový měchýř a střeva, plíce, děloha, vejcovody a sperma-kanály. Patří sem všechny krevní a lymfatické cévy, tepny, žíly, i malé vlasové cévky - kapiláry. A dokonce i malé mezírky v každé buněčné membráně, jimiž je prováděna výměna látek při metabolismu buněk. Jsou-li šroty Ámou povlečeny nebo ucpány, nemůže už transport látek mezi buňkami a orgány hladce fungovat a dostaví se množství různých poruch. Měl by je znát i laik, neboť mu ukáží, že musí odbourat Ámu, aby mohl zůstat dlouhodobě zdráv a dobře se cítil.
Vznik Ámy zanešením jednotlivých dóš
Áma má podobné vlastnosti jako Kapha, je těžká, hustá, chladná a hlenovitá. Může však být vyrovnána s kteroukoliv z dóš a tím se mění její vlastnosti a porucha může být obtížněji identifikována.
Váta se může akumulovat v podobě plynu v tlustém střevě a šířit se do tenkého střeva a blokovat tak schopnost trávení (Agni), a tím stoupá Áma.
Kapha se může hromadit v žaludku v podobě hlenu a šířit se do tenkého střeva, blokovat Agni a také tvořit Ámu.
Pitta se může akumulovat v podobě žluči v tenkém střevě, ačkoliv je horká, může blokovat agní svou tekutostí nebo olejnatostí, což obdobně vyvolává vzestup ámy.
PŘÍZNAKY ZVÝŠENÉ ÁMY
- hustě potažený jazyk
- nateklé prsty po ránu
- tuhé klouby
- únava, přestože člověk dobře spal
- špatná nálada
- nedostatek radosti
- lenost, nedostatek aktivity
- bledý obličej
- nedostatek energie
- nechutenství
- zácpa nebo větry
- bolesti končetin
- kalná moč
- páchnoucí stolice
- kožní nemoci
- pach z úst
- výrazná nadváha
- nadměrná chuť po sladkém nebo slaném
Zvýšená Áma je častou příčinou různých nemocí
Přítomnost ámy v těle je velmi častou příčinou nemocí. Zejména většina civilizačních chorob je způsobena nebo alespoň zhoršena přítomností Ámy. Jedná se zejména o alergie, kožní choroby, autoimunitní onemocnění, cukrovku, rakovinu a mnoho dalších. Ámu tělo identifikuje jako nepřítele a vyvolává imunitní odpověď. Áma také živí různé parazity v těle. Áma zasahuje v těle například klouby, ale nejčastěji se ukládá v oslabených orgánech.
PREVENCE VZNIKU ÁMY
Nejlepší prevencí je dobře fungující vniřní oheň Agni. I méně kvalitní potravu je kvalitní oheň Agni schopen strávit, stejně jako občasné negativní emoce. Nesmíme však Agni zbytečně přetěžovat. Proto se snažíme stravovat podle zásad ájurvédy v souladu s naším konstitučním typem.
HLAVNÍ ZÁSADY:
- NEPŘEJÍDÁME SE
- VOLÍME SPRÁVNOU KOMBINACI POTRAVIN
- POUŽÍVÁME VHODNÁ KOŘENI PRO PODPORU TRÁVENÍ
- ŽIJEME V SOULADU S PŘÍRODNÍMI PRINCIPY
- VOLÍME CO NEJPŘIROZENĚJŠÍ ČERSTVOU STRAVU
- DOPŘEJEME ORGANISMU DOSTATEK ČASU NA ZPRACOVÁNÍ STRAVY I EMOCÍ
- PROVÁDÍME DOMÁCÍ OLEJOVOU MASÁŽ
- VYHLEDÁVÁME PŘÍJEMNÉ ZÁŽITKY
- SNAŽÍME SE MYSLET POZITIVNĚ
- UŽÍVÁME BYLINKY A SMĚSI PODPORUJÍCÍ DETOXIKACI (TRIPHALA)
DOPORUČENÉ DOPLŇKY STRAVY PRO VYČIŠTĚNÍ ÁMY
ČIŠTĚNÍ ÁMY
TRIPHALA PLUS ORGANIC - 60 g
TRIPHALA PLUS ORGANIC - 250 g
ZAŽÍVACÍ ČAJ PLUS ORGANIC